+4 0267-316 208

info@horvathservice.ro

Pregătește-te de iarnă

noiembrie 24, 2021 - HorvathService

No Comments

Pregătește-ți sistemul de încălzire pentru iarnă.

A venit noiembrie, noaptea temperaturile scad sub 0 grade Celsius, iar centralele termice își încep activitatea. Va fi o activitate lungă, care ar putea dura chiar și 6-7 luni. De aceea este important să avem un start de sezon bun. Iar acest lucru înseamnă să avem un sistem de încălzire solid și de încredere.  

Ar fi foarte neplăcut să ne trezim în mijlocul iernii cu o defectare a centralei. Nu doar că implică costuri suplimentare, fapt ce poate fi stresant pe lângă factura de utilități, dar implică și un grad ridicat de disconfort pentru toată familia. O defecțiune serioasă, poate duce la oprirea centralei termice ceea ce rezultă într-o locuință fără încălzire și lipsa totală a apei calde. Înconjurați de familie, o casă rece parcă ar fi o imagine de coșmar.

Solicitarea unei verificări specializate înainte de sezonul rece este o decizie responsabilă. Dar dacă nu ne putem organiza, din oricare motiv anume ca un specialist să efectueze o revizie a sistemului nostru de încălzire, există totuși câțiva pași pe care putem să-i facem noi pentru a ne asigura că totul este în regulă.

Citește mai departe pentru a afla ce trebuie să faci pentru a-ți pregăti sistemul de încălzire pentru sezonul rece. În cazul în care sistemul tău de încălzire și centrala termică nu prezintă semne vizibile de degradare sau malfuncțiune, este totuși indicat să faci următorii pași înainte de a porni încălzirea locuinței:

Verifică presiunea centralei termice.

Testarea presiunii se realizează într-o instalație la rece, la o temperatură în sistem mai mică de 30 grade C.


Presiunea apei poate fi verificată pe manometru de control aflat pe panoul de control sau pe afișajul electronic și care arată în felul următor:

Manometru de control                  Afișal electronic

Presiunea normală a centralei termice este între 1 și 2 bari. În cazul în care valoarea presiunii centralei este între 1 și 2 bari, poți trece la pasul următor în verificarea instalației de încălzire.

Majoritatea centralelor termice se opresc în momentul în care presiunea apei din sistem scade sub 0,8 bari.

În cazul în care presiunea este sub 1 bar, trebuie să reîncarci instalația cu apă până la nivelul normal. Pentru a rezolva această problemă și a reporni centrala, trebuie să reîncarci volumul de apă prin supapa de completare situată în partea de jos a carcasei:

 1. Urmărește atent cu privirea manometrul centralei si deschide ușor robinetul de încărcare a sistemului cu apă. Vei auzi cum apa pornește în sistem. Cu cât deschizi mai bine robinetul, cu atât vei auzi mai intens mișcarea apei.
 2. Când acul manometrului ajunge la o valoare între 1 și 2 bari (de preferință la 1,2 bari) închide robinetul. Verifică să fie complet închis. Nu uita: fiecare robinet se deschide spre stânga și se închide spre dreapta!

În cazul în care presiunea centralei termice este sub valoarea normal, pe afișajul centralei va apărea un cod de eroare. Pentru centralele termice comercializate de Horváth Service, găsești codurile în tabelul de mai jos.

Marcă cazan Cod eroare
VIESSMANN 06 – presiune prea mică a apei
ARISTON 108 – indică lipsa apei și necesită umplerea centralei
MOTAN E 10 – presiunea apei este incorectă sau prea mică

Dacă presiunea apei din centrala termică este prea mare – trece de 2,5 – 3 bari, este nevoie să reduci această presiune. Ridicarea presiunii în centrala termică se poate datora mai multor factori. Dacă ai umplut din greșeală prea multă apă în sistem, după ce scoți apa în exces prin supapa de aerisire a unuia din calorifere, problema se rezolvă. Dacă presiunea ridicată rămâne sau revine, cauza problemei poate fi defectarea vasului de expansiune sau a schimbătorului de căldură ori defectarea robinetului de umplere. În aceste cazuri, este recomandat să chemi un instalator specializat pentru a remedia problema.   

La o valoare a presiunii de peste 3 bari, supapa de siguranță din centrala termică va refula și va lăsa apa să curgă pentru a proteja circuitul de încălzire.

Depresurizarea sistemului se poate face prin aerisirea unui calorifer. Apa care iesi prin supapa de aerisire a caloriferului va reduce presiunea apei din sistem.

Verifică robineții.

Pasul următor în procesul de revizuire a sistemului de încălzire este să verifici dacă fiecare robinet din sistem este deschis. Totodată trebuie să te asiguri că centrala termică este alimentată cu gaz, apă și curent. Fără acestea centrala nu poate funcționa.

Verificarea caloriferelor

Această verificare se face în două etape:

 1. Să ne asigurăm că toate caloriferele se încălzesc uniform, și că nici unul nu picură,
 2. Să aerisim caloriferele.

Un calorifer care se încălzește doar parțial poate însemna două lucruri: ori avem aer în sistem – și trebuie aerisit caloriferul, ori avem impurități în sistem – și trebuie curățat filtrul Y.

În cazul în care caloriferul picură, trebuie să ne adresăm unui specialist. La fel și în cazul în care, deși am aerisit caloriferul, acesta tot nu se încălzește uniform.

Pentru a ne aerisi caloriferul, poți urma procesul de mai jos:

 1. Trebuie să începi prin a închide atît centrala termică, cît și robineții de calorifer.
 2. În cazul în care caloriferul tău nu dispune de robinet de aerisire cu rozetă, trebuie să faci rost de o cheie pentru aerisirea caloriferului, de cârpe și ligheane, pentru a nu compromite parchetul casei tale.
 3. Pentru că aerisirea caloriferelor se face pe rând, începe cu cel mai apropiat calorifer de centrala termică, continuând apoi în acelasi ritm, până la cel mai îndepărtat calorifer.
 4. Deschide puțin robinetul de retur, deoarece apa ce intră prin partea de jos a caloriferului împinge astfel aerul din sistem afară.
 5.  Închide robinetul de aerisire, precum și cele de tur / retur.
 6. Același lucru (în ordinea pașilor 3, 4, 5) îl vei repeta pentru fiecare calorifer din casă, de la cel mai apropiat de centrala termică până la cel mai îndepărtat.
 7. Rămâi cu un ochi pe manometrul sau afișajul digital al centralei tale termice. Pentru că atunci când faci aerisirea caloriferelor, nivelul de apă din instalație scade, iar centrala termică poate intra automat in stand-by, pentru a împiedica astfel apariția unei avarii. Dacă observi o scădere sub pragul de 0,8 bari, deschide imediat robinetul de umplere al centralei, pentru a se reface nivelul de apă din instalație.

HorvathService

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *