+4 0267-316 208

info@horvathservice.ro

Centrală defectă?

noiembrie 10, 2021 - HorvathService

No Comments

5 semne care-ți sugerează că vei avea nevoie de o nouă centrală termică

Defecțiunea centralelor termice nu este întotdeauna clară.

Dacă continuați să citiți, vă vom descrie 5 semne care nu merită ignorate.

Defecțiunea centralelor termice pe gaz nu este întotdeauna evidentă. De multe ori nu recunoaștem semnalele de avertizare sau nu le dăm importanță până în momentul în care centrala termică se oprește. Mai jos vă prezentăm câteva semne, care merită luate în serios de fiecare dată:

  1. Încălzirea lentă a caloriferelor
  2. Centrala emană mirosuri neplăcute
  3. Factura la gaze a devenit mult prea ridicată
  4. Picurături
  5. Centrala scoate zgomote ciudate

Centrala termică este cea mai folosită aparatură electrocasnică. Dar, în utilizarea sa de zi cu zi, uneori este prea ușor să trecem peste erorile minore care prezic defecțiunea. Și le luăm în serios doar când centrala se oprește sau nu încălzește suficient apa.

O centrală termică stricată poate fi foarte scumpă și frustrantă, mai ales în sezonul rece. Cu toate acestea, anumite defecțiuni pot prezenta un pericol real, dacă nu le remediem în timp! Citiți mai departe pentru a afla cele mai importante defecțiuni, care ne atrag atenția că este timpul să acordăm atenție sporită centralei termice.

Încălzirea lentă a caloriferelor

Durează ore până caloriferele se încălzesc la temperatura dorită sau rămân doar călduțe? Majoritatea centralelor termice moderne pe gaz încălzesc apa din sistem într-un timp scurt, astfel încât o încălzire lentă a caloriferelor poate indica obosirea centralei termice. Totodată, acest semn poate indica și faptul că radiatorul trebuie aerisit ori că s-a acumulat murdărie în sistem. Murdăria acumulată în sistem poate provoca blocaje și piese reci ale radiatorului, sau poate cauza oprirea centralei termice. Toate acestea fac facturile de încălzire la fel de mari ca în cazul unei central termice care funcționează la capacitate maximă – dar locuința va rămâne doar călduță. Deci, dacă durează prea mult să vă încălziți casa sau apa nu este la fel de fierbinte ca înainte, este timpul pentru o revizie sau o înlocuire a centralei termice.

Centrala emană mirosuri neplăcute

O central termică nu ar trebui să emane niciun miros. Dacă totuși o face, trebuie chemat imediat un specialist autorizat pentru a investiga cauza scurgerii. Monoxidul de carbon poate fi extrem de periculos și chiar fatal. Deși monoxidul de carbon în sine este inodor, un miros poate fi generat dacă arderea în centrală nu este corespunzătoare din cauza scurgerilor. Orice miros slab poate indica o scurgere de monoxid de carbon. Alte semne de avertizare privind scurgerile de monoxid de carbon care nu trebuie ignorate pot fi:

  • Centrala termică arde cu o flacără galbenă în loc de o flacără albastră.
  • Pete întunecate de funingine pe sau în jurul aparatului.
  • Flacăra se stinge des.
  • Creșterea condensului în interiorul ferestrelor.

Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon includ dureri de cap, dificultate în respirație, greață și pierderea conștiinței. Dacă observați oricare dintre semnele de avertizare enumerate, părăsiți imediat locuința și sunați la 112 pentru a raporta scurgerea. O examinare medicală este recomandată pentru toți cei aflați în locuință. Dacă aveți un animal de companie, trebuie și el examinat de un medic veterinar. Cea mai bună modalitate de a detecta scurgerea de monoxid de carbon este instalarea unei alarme de CO în locuința dvs.

Factura la gaze mult prea ridicată

Dacă factura de gaze crește mai repede decât ar fi indicat, ar putea fi din cauza unei centrale ineficiente. Pe măsură ce sistemul de încălzire îmbătrânește, va pierde din eficiență iar  consumul de gaze va fi din ce în ce mai ridicat. Prin înlocuirea unei centrale vechi cu clasa G cu o centrală modernă cu clasificare A și cu regulator de încălzire, puteți obține economii semnificative la factura de încălzire.

Picurături

Dacă în jurul centralei termice apar pete de apă, luați măsuri imediate! Este posibil ca piesele interne să fie defecte. Scurgerile pot cauza probleme suplimentare cum ar fi rugina, ceea ce poate duce chiar la deteriorarea structurii locuinței. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că încălzirea dumneavoastră nu va fi eficientă – gândiți-vă la apa caldă irosită. Evitați să plătiți mai mult pentru încălzire și apă caldă și contactați imediat un specialist autorizat!

Centrala scoate zgomote ciudate

Centrala scoate un sunet atunci când se aprinde, dar acest sunet nu poate fi mai mult decât un bâzâit liniștit și constant, pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu îl observă. Dar bătăile, zăngănitul și bâzâitul sunt sunete pe care nu ar trebui să le auzi. Acestea pot indica o serie de probleme, de la o supapă spartă la o defecțiune a pompei de căldură. Ele pot fi, de asemenea, din cauza uzurii generale. Opriți întotdeauna centrala mai întâi – oprirea acesteia va ajuta la prevenirea deteriorării ulterioare – și apelați la un specialist autorizat.

Problema centralei termice poate fi minoră și ușor de reparat, cel mai important lucru este însă să putem folosiți aparatul în deplină siguranță.

HorvathService

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *